Ерик Франсери

Ерик Франсери започва музикалното си образование едва осемгодишен, като посещава Националната академия в Лион, където баща му, Марк Франсери, е преподавател.
Под ръководството на баща си той израства като музикант и през 1977 кандидатства в Националната музикална академия в Париж в класа на Александър Лагоя.
След като получва първи отличия в академията, Ерик Франсери се състеза в редица международни конкурси, включващи „Карпонтрá-1980“, „Сасари-1982“ и „Радио-Франция“-1983.
На него гледат като на притежател на майсторкса техника и необикновени музикални качества, рядко наблюдавани сред толкова млади музиканти.
Оттогава кариерата му се разраства, като сега годишният му график включва изяви през целия международен концертен цикъл.
През 1980 Ерик Франсери става музикален преподавател в академията в Шамбéри. Понастоящем преподава в Националното музикално училище във Вилюрбан.
Редовно участва в концерти, а също е и солист в „Камерна музика“ от Япония до Щатите, докато преминава през всички европейски държави, Мексико, Корея…
Списъкът на неговите музикални партньори е повече от впечатляващ-сред тях са: Клод Болинг, Жан-Пиер Рампал, Симион Станциу „Сиринкс“, Ги Туврон, баща му Марк Франсери, бандонеонистът Алберт Хаман, китаристът Хосе Мария Галярдо дел Рей, струнен квартет „Сати“…
Експериментите му в преподаването го отвеждат до даването на майсторски класове в рамките на китарни фестивали, както и в университети и музикални училища във Франция, Полша, Германия, Италия, Дания, Чехия, България, САЩ, Корея, Сингапур, Русия…
Вече на 50, Ерик Франсери се е утвърдил като китарист от световна класа и е признат от публиката и критиците по целия свят.

„Имах удоволствието да свиря съвместно с Ерик Франсериé по няколко повода и винаги това бе за мен огромна наслада. Надарен с неповторима техника и безупречен вкус, той има сърцето и душата да направи прекрасна солова кариера.“
Жан-Пиер Рампал

„Ерик Франсериé контролира своето изкуство посредством чувствителност. Той винаги интерпретира, знаейки как да съчетае техническите си способности със своята богата музикална духовност“.
Александър Лагоя.

„Китарата е великолепен и същевременно диаболичен инструмент. Слушателят не винаги е наясно колко талант и труд са необходими, за да се създаде дори един едничък звук с нея! И навярно когато всички тези перли от звуци се излеят под формата на мелодии, ритми и хармония, любителят на музиката не осъзнава колко сложен компютър представлява главата на твореца-китарист, особено когато той е от класата на Ерик Франсериé“.
Клод Болинг

„Ерик Франсериé за мен е пример за завършен творец, съчетаващ неповторима техника, изключително присъствие, превъзходен нюх при анализа на творба, както и забележителни музикални качетсва.“
Ги Туврон

Умения

Публикувано на

29.01.2016