Георги Василев

Считан от медиите за китарист с уникален талант, музикален подход и артистично майсторство, Георги Василев е роден във Варна и е възпитаник на Любен Хараламбиев.
След дипломирането си в Националното училище по изкуствата «Добри Христов», продължава образованието си в Киевската Консерватория с Николай Михайленко. През 1992 завършва с най- високо отличие три годишна специализация за солист-концертант с Мария-Ливия Сао Маркос в Женевската Консерватория. Успоредно с това, като допълнение към музикалното си образование, учи дирижиране с реномирания хоров диригент Мишел Корбо, композиция и оркестрация с Жан Балисa и завършва музикология през 1996. По-късно специализира в Кралската Академия в Копенхаген и се дипломира като концертиращ солист в класа на Инголф Олсен през 2001.
Победител на пет престижни международни конкурсa, сред които CIEM в Женева, Георги Василев е канен за сътрудничество с импресарските компании IMG Artists, The Springboard Concert Trust, LACCS във Великобритания, Georg Horthagel’s Konzertdirektion в Германия и др., и свири с Оркестъра на Романска Швейцария, Камерния Оркестър на Ермитажа, Камерния Оркестър на Лозана, Софийска Филхармония, Кралския Датски Оркестър, Австралийски Камерен Оркестър и др.
Освен соловата си дейност, Георги Василев е често търсен партньор за сътрудничество с други артисти и свири на престижни музикални форуми със световно признати изпълнители като Мишел Тирабоско, Джеймс Краб, Ричард Тонети, Уте Лемпер, Ирина-Калина Гудева, Андре Дюкре, Бриджит Фурние, Стефан Шапюй, Елмира Дърварова и др.
От 2001 Георги Василев води класа по китара за след дипломна клалификация и майсторска степен на Музикалната Академия в Лозана – департамент на Сион, Швейцария.
Снимки: © Claude Dussez

Умения

Публикувано на

26.01.2016