Герхард Райхенбах

Герхард Райхенбах е един от най-успелите европейси китаристи. Изучава класическа китара при проф. Дитър Крайдлер и Костас Коциолис. Немският виртуоз е носител на множество международни отличия. През 1989 е победител на Международен конкурс за класическа китара „Пуерто Рико“. Изнася солови рецитали на едни от най-големите международни фестивали. Бил е солист на Берлинска филхармония, а през 2014 година прави своя дебют в една от най-големите и престижни концертни зали в света в град Москва.
В Европа Герхард Райхенбах се превръща в добре познат изпълнител, не само с брилянтния стил на свирене и невероятно  сценично присъствие, но и заради неговите транскрипции за китара като първа партита за пиано от Й.С. Бах и сонати за клавесин от Д. Скарлати. Репертоарът му включва 35 различни програми за  солови рецитали и 13 концерта за китара и оркестър.
За него за написани множество произведения  като „Дванадесет концертни етюда за китара“  от немския китарист Бък Уолтърс, „Балканска соната“ от Росен Балкански  и др.
Неговите транскрипции са публикувани от издателства „Schott“ , „Chanterellе“ и „Балканота“. Успява да реализира 4 CD-диска с музикалните къщи „Dabringhaus&Grimm“, „ Aurea Vox“ и „Gega Music“.
Понастоящем Герхард Райхенбах е преподавател по класическа китара в „University of Music Cologne“ (Hochschule für Music und Tanz Köln) .

Умения

Публикувано на

28.01.2016