Акустик трио 3000

Цветан Недялков, Иван Лечев, Веселин Койчев – трима големи български музиканти, китаристи на световно ниво, импровизатори от най-висока класа, легенди в родната поп, джаз и рок-история. Всеки от тях е номер едно. Всеки свири в престижна формация. Гради своята солистична кариера. Има своята роля в живота и в историята на музиката. Един ден сцената събира тримата виртуози. Тази случайна среща става в Пловдив. Събират се страстта към китарата, любовта към музиката, професионализмът и всеотдайността в името на изкуството. И се ражда “Акустично трио 3000”. Скоро се появява дебютният албум „Йо Хо” – на името на създателя на формацията – Йохан Девлетян. През 2012 година албумът печели международната награда на независимия американски лейбъл “Indi acoustic” за най-добър инструментален албум на годината. В конкурса са представени 600 албума от цял свят.
В България триото вече е запазена марка. Билетите за концертите им свършват бързо. Истинските ценители на живата музика оценяват изпълнителското им майсторство, а то е постижение. А сцените в родината са тесни за възможностите на тримата. На международния пазар и размахът и силата им са по-големи. Престижът „български китаристи в листата на великите по света” също не е за подценяване. Факт е, че композитори и певци се отнасят с респект и уважение към уменията на Цецо, Иван и Веско – тримата топ китаристи в България. Тяхната музика никога не може да бъде повторена, никога не може да прозвучи по един и същи начин два пъти, защото се ражда на момента. Всяка крачка е различна от предишната, макар че следват един и същи път, насочен към голямата сцена и разбиращата публика. Как ще се изпълни тази музика, как ще прозвучи, зависи от темперамента и музикалната мисъл, от настроението и реакциите на публиката. Меломаните, почитателите с отношение, стимулират, вдъхновяват, насърчават, оттласкват и … всички заедно преживяват катарзиса. А рецептата е проста – чувствата са приятелски, музикантите живеят с радостното усещане за близост и искрено творчество. Обикновено неусетно минават по 4- 5 часа – в свирене. Дисциплината по време на музициране не е писан закон, тя се случва от самосебе си, защото е етикет на професионалистите.
“Акустично трио 3000” се ражда случайно. Събират се инцидентно – поканени на концерт от Йохан Девлетян, който решава да събере музикалните вкусове на тримата китаристи. Цецо е китарист в Куку бенд. Иван Лечев – в група ФСБ. Те са звезди и на телевизионния екран. Веско Койчев не е пред прожекторите, но биографията му на музикант не отстъпва на колегите. Той е един от легендарната група „Бели, Зелени, Червени” и създател на първата група, която смесва фолклор и джаз у нас ”Джаз линия”.
Композират темите. Пиесите се раждат една след друга. Разпращат нотите един на друг, всеки разчита и учи партитурите сам работейки у дома.. После момчетата се събират в студиото и мелодиите просто оживяват. И още тогава на тримата става ясно, че заедно са екип. Провокацията се появява, когато концертът, на който са поканени като изпровизирана подгряваща група, се проваля по технически причини. Решават да изсвирят концерта самостоятелно за своите фенове, които очакват с нетърпение появата на импозантното българско китарно трио. Свирят брилянтно, защото могат и знаят как. И защото са професионалисти. Репертоарът се подрежда лесно, защото всеки се стреми да даде най-доброто от себе си, да извади на показ душата на китарата си. А това е възрожденско дело в 21 век. Те създават музиката си като истински професионалисти, които достойно си вадят хляба по най-трудния начин в родината! Когато им се отдаде случай да се срещнат, за да работят върху новите си проекти, събират мелодията, акомпанимента и започват разработката и импровизациите върху схемата. Това се случва при всяка тяхна среща, при всяка възможност – дори в хотела, между почивките преди и след концертите, на гости, или на уикенд в планината.

Умения

Публикувано на

24.01.2016